KEJAYAAN UPSR 2016

KEJAYAAN UPSR 2016
6A - 3 orang, 5A - 4 orang

Thursday, November 12, 2009

Bengkel Pengoperasian LDP Setiausaha LDP sekolah Kelantan 2010

Tarikh : 10 - 13 November 2009.
Tempat : Hotel Mega View, Kuantan, Pahang.

Di Seraya Ball Room

Wednesday, November 11, 2009

Kursus LDP 4 2009

Kursus Pengurusan Fail, Pembentukan Sahsiah dan Etika Kerja.


Kursus ini telah dijalankan pada 25 Julai 2009 hari Sabtu. Kursus ini disampaikan oleh Tuan Guru Besar sendiri, En. Mohd Fadhli b. Jusoh (SPI,JPN Kelantan) dan En.Mohd Zain b. Yacob (UPI, PPD Bachok). Seperti biasa kursus hari itu dibahagikan kepada 3 slot iaitu slot pengurusan fail, slot ceramah pembentukan sahsiah guru dan slot ceramah tanggungjawab dan etika kerja.


Untuk slot pertama guru besar menyampaikan tentang pengurusan fail iaitu nombor-nombor siri dan rujukan untuk setiap fail seperti fail kurikulum, fail HEM dan fail kokurikulum. Slot kedua dipenuhi dengan ceramah pembentukan sahsiah guru secara Islamik mengikut profesion keguruan. Slot ketiga pula adalah tentang ceramah tanggungjawab guru dan etika kerja.


Di sini diterakan gambar kursus tersebut.Kursus LDP 3 2009

Kursus Pengurusan Data dan Maklumat
Kursus LDP 3 telah diadakan pada 30 Mei 2009 hari Sabtu pukul 8.00 pagi hingga 4.00 petang. Kursus pada kali ini ialah tentang pengurusan maklumat dan data peringkat sekolah. Kursus ini disampaikan dan dimudahcarakan oleh 3 orang fasilitator, iaitu guru-guru di sekolah ini juga. Kursus ini dibahagikan kepada 3 slot.
Slot pertama ialah tentang pengurusan data EMIS. Slot ini disampaikan oleh Encik Sumardi bin Ismail, guru data sekolah. Dia menayangkan data peribadi semua guru dan meminta guru berkenaan memperbetulkan mana yang silap dan dia mendedahkan mengenai data sekolah serta peralatan ICT sekolah secara online.
Slot kedua pula mengenai data Sistem Maklumat Murid (SMM) yang disampaikan oleh Puan Rohzilawati bt Sulaiman. Dia menunjukkan cara-cara untuk menyedut senarai nama murid dari SMM mengikut kriteria yang dikehendaki seperti mengikut kriteria pendapatan ibubapa atau kriteria pencapaian murid atau lain-lain lagi.
Slot ketiga pula dipenuhi dengan bengkel menghasilkan modul pemarkahan Excell. Slot ini dimudahcarakan oleh Puan Nor Azora bt Che Amin. Dia menunjukkan carakan dan guru-guru mengikut langkah demi langkah sehingga siap satu hamparan elektronik senarai nama murid dengan grading markah auto, peratus lulus auto dan sebagainya.
Beberapa orang guru telah dapat menyiapkan senarai nama kelas mereka dengan segera.