KEJAYAAN UPSR 2016

KEJAYAAN UPSR 2016
6A - 3 orang, 5A - 4 orang

Tuesday, June 16, 2009

Kursus LDP ke-2

Kursus Pendigitalan Bahan Bantu Mengajar
Kursus ini telah diadakan pada 25 April 2009 hari Sabtu seperti biasa. Kursus ini sebenarnya bertujuan membina modul pengajaran menggunakan Powerpoint, dipersembahkan secara individu dengan memaparkannya di skrin LCD projektor.
Seperti biasa, kursus ini melibatkan kesemua 41 orang guru S.K. Tangok. Fasilitator ialah En. Saiful Marsidi bin Sidek yang juga seorang guru di sekolah kami.
Pada slot pertama, beliau memberi pengenalan media iaitu tentang pengurusan folder dan fail. Pada slot kedua, beliau mengajar peserta membina modul pengajaran berkaitan subjek masing-masing di dalam fail ppt yang berbeza. Kemudian dihyperlinkkan fail-fail tersebut dalam satu folder.
Pada slot ketiga, guru-guru mempersembahkan modul yang dibina dengan menayangkan dengan LCD projektor.
Di antara situasi kursus adalah seperti berikut :
Monday, June 15, 2009

Kursus LDP ke-3

Kursus Pengurusan Data

Kursus ini telah dijalankan pada 30 Mei 2009 hari Sabtu. Kursus ini adalah berkaitan pengurusan data Sistem EMIS, Sistem Maklumat Murid (SMM) , dan pengurusan modul pemarkahan ujian murid dengan Excell. Fasilitator yang terlibat ialah En. Sumardi bin Ismail, Pn. Rohzilawati bt Sulaiman, dan Pn. Nor Azora bt Hj Che Amin. Ketiga-tiganya merupakan guru di sekolah ini juga.
Slot pertama, guru data EMIS En. Sumardi memaparkan data maklumat guru untuk diperbetulkan dan disemak oleh semua guru. Kemudian data dikemaskini dan ditandatangani oleh guru-guru.
Slot kedua, guru SMM Pn. Rohzilawati mengajar cara untuk membuka perisian aplikasi HEM Ver 3 dan cara untuk membuat queri bagi menyedut senarai nama murid sesuatu kelas dengan maklumat lain seperti jantina, pekerjaan bapa dan sebagainya.
Slot ketiga, Pn. Nor Azora dan En. Sumardi mengajar cara untuk memasukkan markah, gred secara menggunakan formula, pengiraan bilangan murid mendapat gred A, B, C, D, dan E juga menggunakan formula. Dan juga, bilangan murid lulus dan peratus lulus serta bilangan murid gagal serta peratus gagal; juga menggunakan formula dalam perisian Excell. Guru-guru cuba menghasilkan satu senarai markah murid kelas mereka.
Di antara gambar situasi berkenaan adalah :